Hanna & Heinz

I dette stykket får vi innblikk av hvordan det var å være forelsket i en tysk soldat under og etter andre verdens krig. Hanna, en ung jente fra en liten øy i Mjøsa, hadde aldri trodd hun kom til å møte drømmegutten, men så møtte hun Heinz. Det hun ikke visste var konsekvensene av å forelske seg i en tysk soldat.

Da krigen endte fikk Hanna raskt valget om å bli i Norge eller dra til Tyskland med Heinz. Hanna visste at Heinz ikke kunne bli i Norge på grunn av befolkningens hat mot tyskere, og hennes liv ville stått i fare. Norske kvinner som hadde vært sammen med tyske menn ble kalt tyskertøser. Undertrykkelse og forfølgelse ville preget Hannas liv i Norge. Valget var lett for Hanna. Hun ville bli med Heinz til Tyskland.

Vi forstår raskt at Hanna og Heinz befinner seg på den øst-tyske siden av Berlin-muren. Man får innblikk av hvor isolert folket i Øst-Tyskland var fra resten av verden, og vanskelighetene med å søke nytt statsborgerskap i Norge som en ”tyskertøs”.

De to skuespillere var veldig dyktige til å formidle følelser på en måte som grep publikum. Kjemien mellom de to skuespillerne virket veldig ekte og troverdig. Vi satt selv med et smil om munnen og en klump i halsen under forestillingen. For å formidle stemning brukte de sang og instrumenter, noe som funket på en fin måte. Mye av dialog og sang foregikk på tysk, fransk og engelsk. Dette kan være et problem for å forstå resten av handlingen. Kanskje derfor satt aldersgruppe 16+.

Vi syntes personlig at stykket var en fulltreffer. Det passet godt til tenåringer og voksene. Stykket var lærerikt, men underholdene. Gjennom stykket fikk vi lært mer om de norske kvinnene som forelsket seg i tyske soldater. Det ga oss et innblikk i hvordan kvinnene følte seg da de ble utestengt fra Norge.