Peer er hvertfall på pallen under hele forestillingen!



Jeg (Henning) har vært så heldig å få snakke med Seda Witt, en av skuespillerne i Peer på en pall. For meg som er skikkelig ”noob” på teater, var det en skikkelig spennende prat. Lysten min til å se forestillingen  økte med sånn ca. flere hundre prosent. Grunnet en hektisk tid for oss begge, ble intervjuet gjennomført via telefon. Uten at det la noen hemninger for intervjuet etter min oppfatning.

Jeg startet likeså godt med det spørsmålet jeg lurte mest på. Det dreide seg om denne syke ideen og hvem i all verden som kom opp med denne ideen. Seda hadde ikke overraskende forberedt seg på dette spørsmålet og avkreftet med en gang at det var skuespillernes ide. Det var nemlig en av regissørene som lurte på om i det hele tatt det var mulig å spille Peer Gynt på en pall og  det var det bare en måte å finne ut av.  Dermed hadde de ingen anelse om dette vil fungere, men med noen kreative sjeler fikk de det til og resultatet har  blitt veldig bra, syntes de selv.

Vi beveget oss videre til en litt mer kritisk side og om alle seks skuespillerne  faktisk er på pallen under hele forestillingen. Seda nøler litt før hun forteller at Det er Peer på en pall, så Peer er på pallen under hele forestillingen og i starten er også alle skuespillerne det, men når kaoset begynner, skjønner jo selv jeg at man må begynne å bevege seg litt rundt omkring for å få laget skikkelig kaos. Peer er uansett på pallen under hele forestillingen, avslutter hun. 

Peer Gynt er jo et stykke som mange har enten sett eller hørt om, derfor lurer jeg på om disse som har sett Peer Gynt før vil kjenne seg igjen eller har dere laget en ny versjon? Seda starter med å fortelle at dette var en av tingene som ble diskutert når vi lagde forestillingen. Vi ble enig om at vi skulle lage en kombinasjon. De som har sett Peer Gynt skal kunne kjenne seg igjen og skjønne at det der er Solveig,  men vi ville også sørge for at de som ikke har sett Peer Gynt henger med på notene, svarer hun kontant.

Når man snakker om Peer Gynt er aldergruppen et forholdsvis viktig tema. Seda snakker om at denne forestillingen skal passe for alle type mennesker, i alle aldere. Dette er forhåpentligvis en forestilling som passer alle og den har referanser som når ut til alle. Hun sier også at forestillingen har blitt tatt godt i mot av de ungdommene som allerede har sett den. Så vi føler vi har truffet målgruppen vår veldig godt.

 Hvis man har gjort en del endringer i Peer Gynt hvor mye likner det da på original versjonen? Man vil kjenne seg igjen får jeg som svar. Seda forteller at de har valgt å fokusere på Peers lekene og nysgjerrige side. Det er for å gjøre den mest mulig interessant for målgruppen, forteller hun videre, men hun presiser at folk vil kjenne seg igjen.

Jeg ser over notatene mine en siste gang og sjekker at jeg har husket alt, noe jeg hadde bortsett fra en siste ting, nemlig funfact. Vi i SUS er nemlig glad i utlevere fakta fra skuespillernes privatliv. Her er den; 

Jeg (Seda) har store problemer med å lese rød skrift på hvit papir. Derfor tror jeg alltid med første øyekast at jeg har null feil på prøvene mine.  


Intervjuet ble gjort før vi i SUS så forestillingen.